#4 Van Dis vertelt waar zijn accent vandaan komt, lost een belofte in en is op bezoek geweest bij een broeinest van literair talent.

Van Dis heeft het koud gehad tijdens zijn fietstocht naar het tuinhuis van de uitgeverij. Hij vertelt over zijn bezoek (in levende lijve) aan het digitale broeinest voor aankomende auteurs: Vuurland.Simon legt hem een vraag voor van luisteraar Ditteke: ‘waar komt je geaffecteerde accent vandaan?’ Dat blijkt een lang verhaal van een veelvoud aan taalinvloeden, van Indisch tot Westfries. Maar zijn huidige, ietwat bekakte accent blijkt in Hilversum ‘in zijn huig gevijld’.Ook een vraag stellen aan Van Dis? Mail het aan: [email protected] maakt schuld: in de vorige aflevering kondigde Van Dis aan, ter wille van het evenwicht, deze week werk van een Palestijnse dichter voor te dragen. Dat worden er uiteindelijk twee, gedichten met een kale zeggingskracht: ‘Dat vermag poëzie’. Adriaan voelt zich verwant met diegenen die oorlog hebben doorgegeven gekregen van hun ouders. Zo is er de Israëlische schrijver David Grossman, die opriep te luisteren naar de stem van de ander. We hebben betere oren nodig om de tegenstemmen te horen, die er altijd al waren. Van Dis noemt het boek ‘Winarta’, al in 1953 verschenen, maar destijds nauwelijks opgemerkt. Het werd in het Nederlands geschreven door de Indonesische schrijver Basuki Gunawan. ‘Bloedstollend proza van een toon die we helemaal niet kennen.’In Adriaans jeugd ‘zat de oorlog heel lang aan tafel’. In zijn boek ‘Naar zachtheid en een warm omhelzen’ beschrijft hij de doorgegeven oorlogsangsten van het jongetje Adriaan, wiens ouders in de Koude Oorlog, door hun oorlogstrauma (een woord dat destijds niet bestond) de vluchtkoffers altijd klaar hadden staan.De boeken die zijn besproken zijn te bestellen via de webwinkel van Atlas Contact: https://www.boekenwereld.com/van-dis‘Naar zachtheid en een warm omhelzen’ – Adriaan van Dis. Atlas Contact (2023)‘Misjka’ – Edward van de Vendel en Anoush Elman. Querido (2022)‘Ik hier jij daar’ – Ghayath Almadhoun en Anne Vegter. Uitgeverij Jurgen Maas (2017)‘Leven en schrijven in tijden van oorlog’ – David Grossman.  Vertaald door Ruben Verhasselt en Sander Hoving. Uitgeverij Cossee (2016)‘Winarta’ – Basuki Gunawan. Alfabet uitgevers (2022)‘What a Gazan Should Do During an Israeli Air Strike’ – Mosab Abu Toha uit ‘Things You May Find Hidden in My Ear’ (2023)https://www.nieuwekerk.nl/tentoonstellingen/de-grote-indonesie-tentoonstelling/Van Dis Ongefilterd wordt gemaakt door Adriaan van Dis, Simon Dikker Hupkes, Ellen van Dalsem, Bart Jeroen Kiers en Erik Brandsen. Volg de uitgeverij op X en Instagram: @atlascontactWebsite: www.atlascontact.nl© Atlas Contact | Adriaan van Dis Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Om Podcasten

Vanuit het tuinhuis van zijn uitgeverij Atlas Contact komt Adriaan van Dis met zijn eigen podcast. In Van Dis Ongefilterd praat hij over alles wat hem bezighoudt met Simon Dikker Hupkes, bekend van de Wie is-podcastreeks en als redacteur bij de uitgeverij. Verschijnt elke twee weken op zaterdag. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.